10 Tip Pikeun Ngajaga Vagina Anjeun Séhat

Entong Cik

Bumi Kaséhatan Kasihatan Kasihatan oi-Neha Ghosh Ku Neha Ghosh dina 2 Juli 2020

Vagina mangrupikeun organ réproduktif awéwé anu ngagaduhan sababaraha fungsi - éta ngabantosan réproduksi sareng fungsi séks, nyalurkeun aliran getih haid tina rahim sareng janten panghalang pikeun ngeureunkeun mikroorganisme lebet rahim. Heunceut nyaéta tabung otot elastis panjang 7 dugi 10 cm anu dilegakeun tina vulva kana cervix rahim.

arjun kapoor hairstyle ki sareng ka

Lactobacillus acidophilus, baktéri anu biasana aya dina heunceut nyumputkeun asam laktat, anu ngabantosan ngajaga lingkungan asam dina heunceut anu masihan heunceut tingkat pH asam na. PH heunceut normal berkisar tina 3,8 dugi ka 4,5 sareng ieu ngabantosan heunceut tetep séhat sareng bébas inféksi [1] .





tips pikeun ngajaga heunceut anjeun séhat

Heunceut bakal ngabersihan nyalira kalayan bantuan sékrési heunceut alam (debit). Nanging, nganggo sabun anu keras pikeun meresihan heunceut tiasa ngaganggu kasaimbangan séhat baktéri sareng kasaimbangan pH normal heunceut.

Janten, penting pikeun ngajaga heunceut anjeun séhat pikeun nyegah masalah kaséhatan heunceut. Di dieu, kami parantos daptar sababaraha tips pikeun ngajaga heunceut anjeun séhat.



Asép

1. Entong douche heunceut anjeun

Douching heunceut anjeun ngarujuk kana bilasan heunceut ku cuka, baking soda atanapi leyuran cai iodin pikeun ngaleungitkeun bau sareng ngabersihan heunceut. Panilitian nunjukkeun yén douching tiasa ngaganggu baktéri anu séhat dina heunceut, anu ngarobih tingkat pH, ngajantenkeun heunceut langkung rentan ka inféksi. Ogé nganggo produk douche tiasa nyababkeun iritasi sareng inféksi kumargi ngandung wewangian sareng antiseptik [dua] .

American College of Obstetricians and Gynecologists henteu nyarankeun panggunaan douches, sprays sareng deodorants heunceut.

kumaha carana sangkan cerelac béas di imah

Sabalikna, anjeun tiasa nganggo sabun sareng cai anu polos, henteu beraroma kanggo ngumbah daérah sekitar heunceut kalayan lembut unggal dintenna pikeun ngajaga kabersihan heunceut.



Sumber gambar: Healthline

Asép

2. Ngalaksanakeun séks anu aman

Salah sahiji hal anu paling anjeun tiasa lakukeun pikeun ngajaga heunceut anjeun nyaéta latihan kelamin anu langkung aman. Ngagunakeun kondom atanapi bendungan gigi nalika séks tiasa ngabantosan heunceut anjeun tina inféksi anu ditularkeun séksual (STI) [3] . Ogé, séks ningkatkeun résiko inféksi saluran kemih (UTI) diantara awéwé [4] .

Pastikeun anjeun ngumbah heunceut lembut ku cai haneut sateuacan séks sareng ngijih saatos séks kanggo ngirangan résiko baktéri lebet kana uretra.

Catetan: Awéwé anu alergi latex kedah ulah aya kontak sareng kondom lateks sabab tiasa nyababkeun heureuy heureuy sareng pembengkakan. Ngobrol dokter anjeun ngeunaan jinis alternatip kondom anu sanés.

Asép

3. Tuang probiotik

Kadaharan anu difermentasi sapertos yogurt, miso, kombucha, sauerkraut, tempe, kimchi, kefir sareng acar anu beunghar ku probiotik. Bantuan probiotik dina nyaimbangkeun tingkat pH heunceut, ningkatkeun baktéri anu saé sareng ngajaga inféksi ragi [5] .

Asép

4. Ngonsumsi buah sareng sayuran

Kalebet buah sareng sayuran dina diét anjeun sabab beunghar ku nutrisi penting anu bakal ngabantosan ngirangan résiko inféksi heunceut sareng nyegah kagaringan heunceut.

naha aman nginum cai kalapa nalika kakandungan

Asép

5. Ganti bantalan sering

Nalika haid, awéwé kedah ngajaga dasar prakték kabersihan haid pikeun nurunkeun résiko baktéri vaginosis (BV) sareng inféksi saluran kemih (UTI). Panilitian nunjukkeun yén awéwé anu nganggo bantalan nyerep anu tiasa dianggo deui aya résiko anu langkung luhur pikeun inféksi heunceut. Ngarobih bantalan sering tiasa nyegah heunceut tina janten teuing beueus sareng ngirangan iritasi [6] .

Asép

6. Nganggo baju anu raoseun

Vagina anjeun kedah tetep bersih sareng garing sareng henteu beueus. Anggo baju katun anu tiasa dihirup sareng baju jero salaku lawon katun henteu tahan panas sareng beueus sareng ngamungkinkeun heunceut anjeun kanggo napas sareng tetep garing sareng kitu, nyegah inféksi ragi.

Asép

7. Cegah nyukur buuk kemal teuing

Buuk Pubic nyegah patogén anu teu dihoyongkeun tina heunceut anu tiasa ningkatkeun résiko inféksi heunceut sareng ogé nyegah gesekan sareng kesang. Nyukur rambut pubic anjeun ngajantenkeun heunceut langkung rentan ka inféksi sapertos inféksi ragi sareng UTI sareng ogé ngajadikeun anjeun langkung rentan ka buuk anu ditutupan [7] .

Asép

8. Cegah nganggo pelumas teuing

Pelumas heunceut sanés-counter sareng pelembab dianggo pikeun kagiatan séks. Produk ieu ngandung bahan pengawet antimikroba sapertos gliserin, parabens atanapi chlorhexidine anu tiasa mangaruhan baktéri anu séhat dina heunceut sareng ieu, dina gilirannana, tiasa mangaruhan kaséhatan heunceut [8] . Janten, hindarkeun nganggo seueur teuing pelumas ieu.

Asép

9. Buka periksa saringan serviks

Tés skrining serviks tiasa ngabantosan résiko kanker serviks diantara awéwé. Panilitian nunjukkeun yén awéwé yuswa langkung ti 60 taun kedah ngalaman tés skrining serviks pikeun nyegah serangan sareng maot tina kanker serviks [9] .

Salaku tambahan, awéwé kedah milari ujian ginekologis rutin pikeun ngajaga kaséhatan heunceutna.

kumaha ningkatkeun memori pikeun diajar

Asép

10. Ngubaran inféksi heunceut dina waktosna

Inféksi heunceut tiasa lumangsung iraha waé. Penting pikeun anjeun pikeun mariksa heunceut anjeun unggal dinten pikeun jinis naon waé anu anjeun perhatoskeun. Anjeun kedah konsultasi ka gynecologist anjeun upami anjeun ngalaman ngaduruk, ngabareuhan atanapi iritasi dina sareng sakuriling heunceut anjeun, debit heunceut anjeun robih warna sareng bau anu béda, éta kaduruk nalika pipis sareng teu nyaman.

Diagnosis mimiti tiasa ngabantosan pangobatan anu langkung gancang dina inféksi.

FAQ umum

P. Kumaha anjeun ngajaga heunceut anjeun seungit?

TO . Ngajaga diet anu séhat, tetep terhidrasi, hindarkeun douches, ngumbah heunceut anjeun sateuacan sareng saatos hubungan seksual sareng nganggo baju jero katun.

P. Naha kuring sok baseuh di ditu sareng bau?

kumaha nyalsé orok gancang

TO . Ngaluarkeun heunceut normal sabab ngabantuan ngajaga heunceut anjeun sareng pelumas pikeun nyegah kagaringan heunceut. Nanging, upami anjeun kaleungitan debit heunceut sareng bau bau, anjeun kedah langsung konsultasi sareng dokter.