Diet Paleo: Manpaat, Pangan Kanggo Dahar Sareng Rencana Dahar

Entong Cik

Bumi Kaséhatan Diét kabugaran Diet Fitness oi-Neha Ghosh Ku Neha Ghosh dina 5 Séptémber 2020

Diét paléo, ogé katelah diét Palaeolithic, diet umur batu, diét gua atanapi di buruan hunter-gatherer mangrupikeun pola makan modéren anu kalebet tuangeun anu panginten tiasa didahar nalika jaman Palaeolithic anu ti saprak 2.5 juta taun ka tukang [1] .

Kadaharan anu didahar dina pola paleo sami sareng anu didahar ku tukang moro manusa mimiti di sababaraha penjuru dunya. Diét paleo dasarna mangrupikeun interpretasi modéren pikeun diet anu didahar ku tukang moro salami jaman Palaeolithic.



Diet Paleo: Manpaat, Pangan Kanggo Dahar Sareng Rencana Dahar

Gambar ref: foodinsight.org

Dina taun 1970an, konsép diet paleo diwanohkeun sareng laun-laun éta mimiti janten populér saatos buku 'Diet Paleo: Kaleungitan Beurat sareng Sehat ku Ngadahar Pangan Anu Dirarancang Dahar' ku Loren Cordain diterbitkeun taun 2001. Saatos éta sababaraha buku masak anu ngaku ngagaduhan resep Palaeolithic diterbitkeun.



Dina tulisan ieu kami bakal nutupan naon anu disebut pola diet paleo, naon manpaatna sareng tuangeun pikeun didahar sareng hindaran dina diet paleo sareng ogé rencana tuang diet.

naha henteu kunanaos dumuk gaya india bari nyandung
Asép

Naon Diet Paleo?

Diét paleo mangrupikeun rencana makan diét anu kalebet tuangeun anu tuangeun karuhun manusa nalika jaman Palaeolithic. Buah, sayuran, lauk, endog, daging langsing, kacang sareng siki mangrupikeun katuangan anu dicandak ku moro sareng ngumpulkeun.

Diét paleo ngawatesan tuangeun sapertos produk susu, kacang-kacangan sareng séréal anu parantos janten bagian tina diét sadayana saatos ngembangkeun patani modéren. [1]



Asép

Mangpaat Diet Paleo

1. Alat-alat dina ngirangan beurat badan

Hiji panilitian anu diterbitkeun dina European Journal of Clinical Nutrisi nunjukkeun yén sukarelawan anu séhat anu dina diet paleo salami tilu minggu ngagaduhan panurunan beurat awak sareng kuriling pinggang. [dua] .

Panilitian 2014 anu sanés nunjukkeun yén awéwé postmenopausal anu obesitas anu nuturkeun diet paleo kaleungitan beurat saatos genep bulan dibandingkeun sareng diet anu taat kana Rekomendasi Gizi Nordik (NNR) [3] .

Jenis diet fad ieu bakal ngabantosan anjeun ngirangan beurat dina jangka pondok. Nanging, panilitian salajengna diperyogikeun sateuacan dokter nyarankeun diet paleo pikeun ngirangan beurat awak.

2. Ngurangan résiko diabetes

Numutkeun kana panilitian, jalma anu ngagaduhan diabetes diabét 2 anu nuju diét paloo pikeun jangka pondok parantos ningkat pisan kadar gula getih sareng résistansi insulin dibandingkeun sareng diet anu didasarkeun tina rekomendasi ti Asosiasi Diabetes Amérika anu diwangun tina asupan uyah sedeng, sadayana sisikian, kacang-kacangan sareng susu rendah gajih [4] .

Panilitian sanés nunjukkeun yén penderita diabetes tipe 2 anu nuturkeun diet paleo nunjukkeun paningkatan anu luar biasa dina ngadalikeun kadar glukosa getih sareng nurunkeun faktor résiko panyakit jantung. [5] .

Nanging, langkung seueur panilitian anu diperyogikeun pikeun nunjukkeun hubungan antara pola dahar paleo sareng diabetes [6] .

3. Nurunkeun résiko panyakit jantung

Saatos diét paleo tiasa nurunkeun résiko panyakit jantung numutkeun hiji panilitian. Panilitian éta ngungkabkeun yén diet paleo sacara signifikan nurunkeun tekanan getih sareng ningkat koléstérol HDL (saé) sareng turunna koléstérol LDL (bad), anu mangrupikeun faktor résiko panyakit jantung [7] . Nanging, langkung seueur panilitian panilitian masih diperyogikeun dina aspek ieu.

4. Ngurangan tekanan getih

Tekanan darah tinggi naékkeun résiko panyakit jantung. Panilitian taun 2008 nunjukkeun yén 14 pamilon anu séhat anu diét dina pola paloo salami tilu minggu ningkat tingkat tekanan darah sistolikna [8] .

Panilitian sanés ogé mendakan yén diet paleo ngirangan tekanan darah sistolik sareng tekanan getih diastolik sareng kanaékan koléstérol HDL [9] .

Asép

Kadaharan Kanggo Dahar Dina Diet Paleo

  • Buah sapertos apel, cau, jeruk, alpukat, strawberry.
  • Sayuran sapertos brokoli, wortel, tomat, kale, jst.
  • Seafood sapertos lauk, hurang, kerang, jst.
  • Endog
  • Daging condong
  • Kacangan sareng siki sapertos almond, kenari, siki kembang matahari sareng siki waluh, kanggo sababaraha ngaran.
  • Tubers sapertos kentang, ubi sareng ubi.
  • Gajih séhat sareng minyak sapertos minyak zaitun, minyak alpukat sareng sajabana.
  • Bumbu sareng rempah [1] .
Asép

Kadaharan Kanggo Nyingkahan Dina Diet Paleo

  • Kekacangan sapertos kacang, lentil sareng kacang polong.
  • Séréal séréal sapertos gandum, sa'ir, dieja, gandum, jst.
  • Produk susu
  • Gajih trans.
  • Pemanis jieunan
  • Minyak nabati
  • Dahareun gula-luhur.
Asép

Snacks Sehat Kanggo Dahar Dina Diet Paleo

  • Endog pindang
  • Sasawat kacang
  • Irisan apel sareng mentega almond
  • Mangkok buah beri
  • Sapotong buah
  • Wortel orok

Asép

Naon Anu Diharepkeun Upami Anjeun Nyobian Diét Paleo

Upami anjeun nyobian ngirangan beurat ku nuturkeun diet paleo, maka éta mangrupikeun pilihan anu saé, tapi upami anjeun milarian ngirangan beurat pikeun jangka panjang, diet paleo panginten sanés janten pilihan anu pas pikeun anjeun.

Ogé, upami anjeun nuturkeun diét ieu, anjeun bakal tuang langkung seueur buah, sayuran sareng lemak séhat sareng ngaleungitkeun gajih trans sareng tuang gula tinggi kusabab katuangan ieu ngabahayakeun kasihatan anjeun.

Diét paleo nyingkahan tuangeun sapertos produk susu sareng séréal sahingga anjeun tiasa sono kana sababaraha gizi penting. Janten, disarankeun konsultasi ka ahli gizi sateuacan anjeun ngamimitian diet fad kalebet diét paleo.

Asép

Rencana Makan Sampel Diét Paleo

Ieu mangrupikeun conto rencana tuangeun pikeun jalma anu hoyong nyobian diét paléo. Parobihan kana unggal tuangeun numutkeun kahoyong pribadi anjeun nyalira.

Dinten ka 1 - Senén

  • Sasarap : Endog pindang, sayuran aduk-goreng dina minyak zaitun sareng smoothie buah
  • Dahar beurang : Salad hayam kalayan ganti baju minyak zaitun sareng sakeupeul kacang.
  • Dinner : Daging condong sareng sayuran dikukus.

Dinten ka 2 - Salasa

  • Sasarap : Endog diacak sareng kangkung pindang, tomat bakar sareng siki waluh.
  • Dahar beurang : Daun salad campuran sareng daging bakar sareng ganti baju minyak zaitun.
  • Dinner : Salmon dipanggang sareng sayuran anu digoréng dina minyak zaitun.

Dinten ka 3 - Rebo

  • Sasarap : Mangkok buah (pilihan anjeun) sareng almond.
  • Dahar beurang : Sandwich sareng daging sareng sayuran seger.
  • Dinner : Hayam tumis sareng sayuran.

Dinten ka 4 - Kemis

  • Sarapan: Endog, sapotong buah sareng sakeupeul almond.
  • Dahar beurang: Salad campuran sareng tuna, endog pindang, siki kalayan ganti baju minyak zaitun.
  • Dinner: Hayam dipanggang sareng sayuran kukus.

Poé ka-5 - Jumaah

  • Sarapan: Sayuran tumis, endog sareng kangkung.
  • Dahar beurang: Salad hayam kalayan minyak zaitun.
  • Dinner: Aduk tumis salmon sareng brokoli, cabé sareng jagong orok.

Dinten ka 6 - Saptu

  • Sarapan: Bacon Goreng sareng endog sareng buah.
  • Dahar beurang: Dipanggang salmon sareng sayuran sareng alpuket.
  • Dinner: Sup hayam sareng sayuran.

Dinten ka 7 - Minggu

  • Sarapan: Endog, supa sareng omelet omat.
  • Dahar beurang: Salad hayam kalayan alpuket, siki sareng ganti baju minyak zaitun.
  • Dinner: Rebus daging sapi sareng sayuran campuran.
Asép

Resep Diét Paleo Sehat

1. Salad sayuran gugur Paleo anggang

Bahan:

  • 1 squash butternut diced ageung
  • 2 squash hipu
  • 1 cangkir pucuk Brussel
  • 3 diiris bawang bombay amis
  • 5 wortel
  • ½ pecan
  • 1 ½ cangkir minyak alpukat
  • 1 jeruk
  • 1 sdm dicincang thyme sareng rosemary
  • ½ cangkir cuka balsam bodas

Metoda:

  • Panaskan oven anjeun ka 400 ° F.
  • Irisan squash delicata.
  • Dina mangkok, tambahkeun pucuk Brussel, bawang, wortel, squash delicata sareng ¼ gelas minyak alpukat. Tos bahanna saé.
  • Nyebarkeun campuran sayuran dina loyang ageung teras nempatkeun kana oven salami 25-35 menit.
  • Pikeun ngadamel ganti baju, dina mangkok tambihkeun rasa sareng jus tina jeruk, thyme, rosemary, cuka balsamic bodas sareng 1 gelas minyak alpukat. Kocok dugi ka adun adun rata.
  • Candak campuran sayuran tina oven sareng gabungkeun sareng pecan panggang.
  • Tuang ganti baju di luhurna sareng alungkeunana ogé [10] .
Asép

Lemes pamulihan pie waluh

Bahan:

  • 1 gelas puree waluh
  • 1 cau
  • 1 wortel dicincang
  • 1 tanggal diadu
  • ½ bumbu waluh
  • 1 gelas santen
  • 1 sdm pecan dicincang kanggo hiasan (opsional)

Métode

  • Dina adun, tambih sadayana bahan sareng aduk dugi rata.