Cengkéh: Manpaat Kaséhatan, Cara Pikeun Nganggo Sareng Resep

Entong Cik

Bumi Kaséhatan Gizi Nutrisi oi-Neha Ghosh Ku Neha Ghosh dina 10 Pébruari 2020

Cengkéh henteu ngan ukur rempah anu harum, éta ngagaduhan seueur nutrisi anu ngajantenkeun rempah anu manpaat anu dianggo dina ubar tradisional Cina sareng ubar Ayurveda. Cengkéh (syzyxygen aromaticum) mangrupikeun kuncup garing tina kembang tangkal cengkéh anu ngagaduhan kulawarga tutuwuhan Myrtaceae.

Kahatur ulang taun ka 25 kanggo ibu sareng bapak

Cengkéh anu aya dina bentuk anu utuh sareng taneuh dipikaterang pikeun kagunaanna dina seueur resep sapertos cookies lada, inuman, barang anu dipanggang sareng masakan gurih.





manpaat kasihatan cengkéh,

Cengkéh ngagaduhan sipat antioksidan, anti mikroba, anti radang, anti virus sareng anti jamur anu nyumbang kana kauntungan kaséhatan ageung na [1] .

Nilai Gizi Cengkéh

100 g cengkéh ngandung énergi 286 kcal sareng éta ogé ngandung:



  • 4,76 g protéin
  • 14,29 g gajih
  • 66,67 g karbohidrat
  • 33,3 g serat
  • Kalsium 476 mg
  • 8,57 mg beusi
  • 190 mg magnésium
  • 1000 mg kalium
  • 286 mg natrium

Mangpaat Kaséhatan Cengkéh

Asép

1. Ningkatkeun kekebalan

Cengkéh mangrupikeun sumber anu hadé pikeun vitamin C, antioksidan anu leyur dina cai anu nyumbang kana pertahanan imun ku jalan janten panghalang ngalawan patogén sareng setrés oksidatif. Ieu, kahareupna ngabantosan dina nguatkeun sistim imun sareng ngabantosan fungsi imunitas anu leres [dua] .

Asép

2. Ngamajukeun kaséhatan lisan

Cengkéh ngandung sipat anti-mikroba, anti radang sareng sipat baktéri anu ngabantosan dina nurunkeun parahna piagam, gingivitis sareng panyakit permén karét anu sanés dina sungut. Panilitian nunjukkeun cengkéh tiasa ngeureunkeun tumuhna opat jinis baktéri anu nyumbang kana panyakit permén karét [3] .

Asép

3. Ngaronjatkeun kasihatan ati

Cengkéh beunghar eugenol, sanyawa bioaktif sareng sipat anti radang sareng antioksidan anu tiasa ngabantosan tina cilaka ati sareng ngalawan tanda-tanda sirosis ati [4] . Panilitian ieu dilakukeun pikeun sato sareng panilitian salajengna ngeunaan manusa diperyogikeun pikeun ngabuktikeun épéktipitasna.



Asép

4. Ngatur gula getih

Ayana eugenol dina cengkéh tiasa ngajantenkeun kadar gula getih dikontrol. Sanyawa ieu tiasa ningkatkeun sékrési insulin, ningkatkeun kasabaran glukosa sareng fungsi sél béta, sahingga nurunkeun kadar glukosa getih [5] .

Asép

5. Ningkatkeun pencernaan

Cengkéh ngagaduhan seueur sanyawa bioaktif anu ngarangsang sékrési énzim pencernaan sareng ngabantosan dina prosés nyerna. Cengkéh dipikaterang ngirangan kaasaman lambung, gas, sareng seueul.

Asép

6. Bisa nyegah tumuh tumor

Panilitian parantos nunjukkeun kagiatan anti tumor tina étil asétat ekstrak cengkéh. Cengkéh ngandung sipat terapi anu tiasa ngabantosan pangobatan kanker [6] .

Asép

7. Bantuan dina ngirangan beurat badan

Ekstrak cengkéh tiasa nurunkeun awal obesitas akibat tina diet anu luhur gajih. Konsumsi cengkéh tiasa ngabantosan ngirangan lemak beuteung, beurat awak handap sareng lemak ati.

Asép

8. Ngaronjatkeun kaséhatan tulang

Cengkéh mangrupikeun sumber anu hadé pikeun mangan, kalsium sareng magnésium anu ngabantosan dina pembentukan tulang sareng ningkatkeun kasihatan tulang. Salaku tambahan, ayana eugenol dina cengkéh parantos kabukti épéktip dina ningkatkeun kapadetan tulang sareng kakuatan [7] .

Asép

9. borok beuteung handap

Borok beuteung kabentuk dina pinding burih sareng cengkéh tiasa ngabantosan ngubaranana. Cengkéh tiasa ngarangsang produksi lambung lambung anu bertindak salaku panghalang pelindung sareng nyegah erosi lapisan lambung disababkeun ku asam pencernaan [8] .

Asép

10. Ngaronjatkeun kaséhatan pernapasan

Cengkéh tiasa dianggo pikeun ngubaran sababaraha masalah kaséhatan pernapasan sapertos bronchitis, asma, tiis sareng batuk. Hal ieu utamina disababkeun sipat anti radang dina cengkéh anu ngabantosan nurunkeun peradangan dina saluran pernapasan.

Asép

11. Ningkatkeun kaséhatan kulit

Sipat antibakteri sareng anti jamur dina cengkéh tiasa ngabantosan jarawat sareng ningkatkeun kasihatan kulit sacara umum. Ieu salah sahiji alesan kunaon minyak céngék dianggo pikeun ngubaran jarawat ku merangan peradangan anu disababkeun ku jarawat [9] .

Asép

Pangaruh Sisi Cengkéh

Cengkéh umumna aman pikeun didahar, tapi minyak céngék tiasa ngaganggu keragaman baktéri usus anu séhat nalika dicerna. Janten, disarankeun henteu ngelek minyak cengkéh dina jumlah anu seueur tibatan ngagunakeunana salaku nyeuseuh sungut.

Kagunaan Cengkéh

  • Cengkéh dijantenkeun bahan kuliner dina sagala rupa resep.
  • Minyak atsiri cengkéh anu diekstraksi tina cengkéh digunakeun dina aromaterapi pikeun ngaleungitkeun setrés.
  • Cengkéh dipaké ubar Cina sareng ubar Ayurveda.

Cara Nganggo Cengkéh

  • Anggo céngék taneuh pikeun raos oatmeal, muffin, cookies, applesauce sareng piring nasi.
  • Rempah tèh anjeun nganggo bubuk cengkéh.
  • Anggo cengkéh dina piring gurih.

Resep Cengkéh

Teh cengkéh [10]

Bahan:

  • 1 1/2 gelas cai
  • 1 céngék ditumbuk
  • 1 ciwit bubuk kayu manis
  • 3/4 sdt daun téa
  • 1 sdt gula
  • 1 sdm susu

Metoda:

  • Kulub sacangkir cai dina panci. Tambihkeun cengkéh ditumbuk sareng bubuk kayu manis
  • Tutup pan ku tutup pikeun nahan rasa sareng kulub éta salami 2 menit.
  • Turunkeun panas sareng tambahkeun daun téa. Aduk deui.
  • Pareuman panas teras tuang kana cangkir.
  • Tambihkeun susu sareng gula teras inumeun.

Hayam dipanggang kalayan artichoke, kayu manis sareng lemon diawétkeun [sabelas]

Bahan:

  • 1,1 kg pingping hayam tanpa tulang
  • 1 iteuk kayu manis
  • 1 jeruk nipis
  • 1 sdt cabé hideung taneuh
  • 1 sdt jinten
  • 1 sdt paprika amis atanapi panas
  • ½ tsp serpihan cabé beureum
  • ¼ sendok cengkéh
  • 4 sdm minyak zaitun tambahan-parawan
  • 1 kunyit ciwit ageung
  • 4 cengkéh bawang bodas, dicincang
  • 1 sendok jahé, dicincang
  • 255 g artichoke beku

Metoda:

  • Panaskan oven kana 425 derajat Fahrenheit.
  • Ngagabungkeun sadaya bahan dina piring.
  • Campur leres.
  • Panggang pikeun 30 dugi 35 menit dugi hayamna asak leres-leres.

FAQ umum

Sabaraha cengkéh anjeun kedah tuang unggal dinten?

Anjeun tiasa gaduh 1 dugi ka 2 siung per dinten, nanging, dosis ieu panginten henteu cocog pikeun sadayana, maka konsultasi ka dokter.

Naha cengkéh saé pikeun batuk?

Nyapek cengkéh tiasa ngabantosan iritasi dina tikoro anu disababkeun ku batuk. Ieu ngajantenkeun ubar bumi anu épéktip pikeun batuk.

Naha nyapék céngék ngabantosan nyeri huntu?

Cengkéh mangrupikeun sumber anu hadé pikeun sipat anti radang sareng anti baktéri anu tiasa ngabantosan nyeri huntu sareng nyegah panyakit karét.

Naha anjeun tiasa tuang cengkéh nalika anjeun hamil?

Cengkéh kedah dihindari nalika nuju kakandungan sareng damel kusabab éta tiasa nyababkeun masalah pembekuan getih sareng komplikasi ati.